Citron- & lakritscheesecake

Månadens recept

Vår ambassadör Nellie Ohlsson (länk)

Citron- & lakritscheesecake

Gör så här

Superfräsch och nyttig rawcheesecake. Smaker av både sött, syrligt och salt.

Botten:
Börja med kakans botten. Mixa 5 dl av nötterna, tillsätt vatten, dadlar, lakrits-/vaniljpulver och flingsalt. Mixa till en crunchy massa. Hacka resterande av nötterna och häll i smeten, se till så att degen håller samman. Smaka av ifall ni vill ha mer smak utav lakrits eller salt. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 12 cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet och påbörja fyllningen.

Fyllning:
Häll i alla ingredienser till fyllningen – mixa till en fluffig smet. Bred ut på kakans botten med en slickepott. Ställ kakan i frysen i minst 4 timmar, allra helst över natten.

Ingredienser

  • BOTTEN:
  • 6 dl valfria nötter (mandel/cashewnötter)
  • 15 färska dadlar utan kärna
  • 1 msk vatten
  • 4 tsk lakritspulver
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • lite flingsalt
  • FYLLNING:
  • 1 dl kokosmjölk (översta, tjocka lagret)
  • 0,5 dl NJIE Fruktdryck Lemon
  • 0,5 dl riven kokos
  • rivet citronskal av en halv citron
  • ett halvt kuvert saffran eller 1 tsk gurkmeja (valfritt, mest för färgens skull)
Se fler recept